Over

Dr. Anders, wetenschapper, dichter en kleinkunstenaar, brengt als ‘Wetenschapper voor de Grap’ wijze en maffe liedjes, gedichten en gedachten over mooie dingen en onvolkomenheden van het leven, met een dosis ironie en een vleug melancholie.
KleinkunsteNar, dichter, troubadour, singer-songwriter; laatste dorpsdichter van de gemeente Renkum.

Sander Essers, voedingskundige, doctor in de landbouw- en milieuwetenschappen, onderzoeker, docent, afdelingshoofd … kreeg na een reorganisatie bij de universiteit ongewild veel vrije tijd. Dit greep hem aan; hij veranderde en greep dit aan. Sander werd ánders: Doctor Anders, voor zijn liedjes en het podium.
Deze metamorfose resulteerde in de voorstellingen  Overbodig (over ontslag en veerkracht) en Doctor AndersDieet Anders (over voeding).

Hij volgde de Paul van Vliet academie voor cabaret en kleinkunst in Den Haag en diverse vak-workshops. Schrijft eigenzinnige liedteksten, muziek en conferences. Heeft iets met taal, zingt, speelt gitaar en je kunt hem ’toevallig ontmoeten’ als kasteelheer in 17de eeuws kasteel Doorwerth.

Hoopt een korte, historische uitbraak van kleinkunst in Renkum van een vervolg te voorzien. Soms laat hij zich strikken voor een tekst, gedicht, lied, opening, of hele voorstelling op maat. Zo treedt hij graag op bij congressen en seminars van voeding- en voedselgerelateerde instellingen.

De eerste vermelding in de media van zijn alias, doctor Anders, vinden we in het NRC, in januari 2010, over cryptomnesie en liedjes in zijn hoofd.

Hij won in 2006 de Belhamel wedstrijd van Wageningen Universiteit. Toenmalig staatssecretaris van onderwijs Mark Rutte riep in 2006 het academische jaar uit tot ‘jaar van de docent’. Rutte vond dat leerkrachten in het hoger onderwijs meer ruimte moeten krijgen. De stelling waarmee Sander Essers de Belhamelwedstrijd 2006 won, sloot hierbij aan: ‘De hoge werkdruk degradeert docenten tot vakkenvullers.’  In 2010 paste Essers zijn stelling aan:
De hoge werkdruk, opgelegd door zakkenvullers,
degradeert docenten tot vakkenvullers.

Diverse van zijn ikjes werden in het NRC geplaatst. Hij las zijn
‘Roman 11-149’ Gauwdieven voor in De Taalstaat van Frits Spits.
Anders’ gedichten verschenen o.a. in Poëziepuntgl en Stadshart

Dr. Anders trad o.a. op in Theateravenue Nijmegen; Diligentia in Den Haag; in het Gemeentehuis en als ‘Dodge Dichter’ in Wageningen; Poëziefestival Het Park Vertelt in Oosterbeek, Tivoli in Utrecht, Posttheater Arnhem en Gitaarfestival Enkhuizen.

Interviews in Wageningen World (English Nederlands)

Geboren in Den Haag, woonde Sander langere tijd in Suriname, Leiderdorp, Delft, Wageningen, Perú en Mozambique; nu in Renkum.

Als voedingskundige (MSc) werkte A.J.A. Essers in Perú, Mozambique, Uganda en Malawi, en hij had korte opdrachten in diverse andere landen in Afrika, Latijns Amerika en Azië. Hij promoveerde (PhD) bij prof. Hans Rosling (Uppsala University) en prof. Fons Voragen (Wageningen Universiteit) op ‘De huishoudelijke verwerking en ontgifting van cassave in ruraal Afrika‘, op zijn onderzoek dat de volgende vakgebieden combineerde: levensmiddelenchemie en -microbiologie, voeding & gezondheid en culturele antropologie. Doel was te komen tot veiliger opties voor cassaveconsumptie en preventie van daaraan gerelateerde verlammingen. De resultaten zijn verwerkt in lokale voorlichting – waaronder volkstheater – en gedeeld in de wetenschappelijke wereld.
Les gaf hij vooral in voedselzekerheid en voedselveiligheid, met als insteek het overbruggen van de gebruikelijke kloof tussen de kritische academicus en de praktische, creatieve ondernemer.

Enkele publicaties van A.J.A. Essers staan op ResearchGate.net

3 gedachten over “Over”

  1. Wat een onverwachte vrolijkheid tijdens de Kunstmarkt in Renkum op het adres Kerkstraat 44. Erg genoten van je mooie teksten en muziek. Ik werd er vrolijk van. Dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

doctorAnders.nl