Over

Dr. Anders, wetenschapper, dichter en kleinkunstenaar, brengt als ‘Wetenschapper voor de Grap’ wijze en maffe liedjes, gedichten en gedachten over mooie dingen en onvolkomenheden van het leven, met een dosis ironie en een vleug melancholie.
KleinkunsteNar, dichter, troubadour, singer-songwriter; Dorpsdichter van de gemeente Renkum 2018 & 2019. 

Sander Essers, voedingskundige, doctor in de landbouw- en milieuwetenschappen, onderzoeker, docent, afdelingshoofd … kreeg na een reorganisatie bij de universiteit ongewild veel vrije tijd. Dit greep hem aan; hij veranderde en greep dit aan. Sander werd anders. Doctor Anders, dat wel, voor zijn liedjes en het podium.
Deze metamorfose resulteerde in de voorstelling: Overbodig
Nu in de maak: dr. AndersDieet Anders, Over voeding

Hij volgde de Paul van Vliet academie voor cabaret en kleinkunst in Den Haag en diverse vak-workshops. Schrijft eigenzinnige liedteksten, muziek en conferences. Heeft iets met taal, zingt, speelt gitaar en je kunt hem ’toevallig ontmoeten’ als kasteelheer in 17de eeuws kasteel Doorwerth.

Hoopt een korte, historische uitbraak van kleinkunst in Renkum van een vervolg te voorzien. Soms laat hij zich strikken voor een tekst, gedicht, lied, opening, of hele voorstelling op maat. Zo treedt hij graag op bij congressen en seminars van voeding- en voedselgerelateerde instellingen.

De eerste vermelding in de media van zijn alias, doctor Anders, vinden wij in het NRC, in januari 2010, over liedjes in zijn hoofd.

Hij won in 2006 de Belhamel wedstrijd. Toenmalig staatssecretaris van onderwijs Mark Rutte riep in 2006 het academische jaar uit tot ‘jaar van de docent’. Hij vond dat leerkrachten in het hoger onderwijs meer ruimte moeten krijgen. De stelling waarmee Sander Essers de Belhamelwedstrijd 2006 won, sloot hierbij aan: ‘De hoge werkdruk degradeert docenten tot vakkenvullers.’  In 2010 paste Essers zijn stelling aan:
De hoge werkdruk, opgelegd door zakkenvullers,
degradeert docenten tot vakkenvullers.

Diverse van zijn ikjes werden in het NRC geplaatst.
Hij las zijn ‘Roman 11-149’ Gauwdieven voor in De Taalstaat van Frits Spits.
Anders’ gedichten verschenen o.a. in Poëziepuntgl & Stadshart

Dr. Anders trad o.a. op in Theateravenue Nijmegen; Diligentia in Den Haag; in het Gemeentehuis en als ‘Dodge Dichter’ in Wageningen; Poëziefestival Het Park Vertelt in Oosterbeek en Gitaarfestival Enkhuizen.

Interviews in Wageningen World (English Nederlands)

Als voedingskundige (MSc) werkte Sander langere periodes in Perú, Mozambique, Uganda en Malawi, en had korte opdrachten in diverse andere landen in Afrika, Latijns Amerika en Azië. Hij promoveerde (PhD) bij prof. Hans Rosling (Uppsala University) en Fons Voragen (Wageningen Universiteit) op ‘De huishoudelijke verwerking en ontgiftiging van cassave in ruraal Afrika’, op de snijvlakken van Levensmiddelenchemie en -microbiologie, Voeding en Gezondheid, en Sociologie. Doel was te komen tot veiliger opties voor cassaveconsumptie. De resultaten zijn verwerkt in locale voorlichting, waaronder volkstheater, en gedeeld in de wetenschappelijke wereld.

3 gedachten over “Over”

  1. Wat een onverwachte vrolijkheid tijdens de Kunstmarkt in Renkum op het adres Kerkstraat 44. Erg genoten van je mooie teksten en muziek. Ik werd er vrolijk van. Dank je wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

doctorAnders.nl